Voor iedereen, jong of oud, kerkelijk of niet, is het geloof in God van het allergrootste belang, zelfs van levensbelang. Om erachter te komen waarom dit zo belangrijk is heeft de Heere ons de Bijbel gegeven, het Woord van God. Hierin openbaart de Heere wie Hij is en waarom wij leven.
In de Bijbel lezen we hoe goed en mooi God de aarde heeft gemaakt en hoe Hij de mens geschapen heeft om de aarde te mogen bewonen. We lezen ook over hoe het mis ging bij de eerste mensen waardoor Adam en Eva ongehoorzaam werden aan God. Dat noemen we de zondeval. Door die zondeval komen we allemaal als zondige mensen op de wereld en gaan we een eeuwige ondergang tegemoet.
Maar gelukkig, in de Bijbel lezen we ook over het Evangelie. Over hoe de Heere Jezus, de Zoon van God, op de wereld is gekomen (Kerstfeest). Over Zijn offer aan het kruis (Goede Vrijdag) waardoor wij vergeving van zonden en vrede met God kunnen krijgen. Over de eeuwige redding die Hij heeft beloofd aan iedereen die in Hem gelooft.
Na Zijn offer en begrafenis (Goede Vrijdag) en Zijn wonderlijke opstanding (Pasen) is Jezus opgevaren naar de hemel (Hemelvaartsdag). Omdat de christenen Hem toen moesten missen op aarde heeft Hij de Heilige Geest gezonden (Pinksteren) om het leven van Zijn kinderen te vernieuwen. Dat noemen we de wedergeboorte of bekering. De Heilige Geest leert Zijn kinderen om te leven in overeenstemming met de Tien Geboden. Dat zijn leefregels die we van God gekregen hebben.
God belooft ook dat Hij er altijd voor Zijn kinderen zal zijn. Om ze te beschermen en te leiden in het leven. Hij is er ook om te horen naar je dankgebed of je smeekgebed. Want Hij is er dag en nacht om naar je gebed te luisteren.
God belooft nog meer. Want na de dood belooft Hij Zijn kinderen een eeuwig leven bij Hem in de hemel en op een nieuwe aarde. Daar zal geen verdriet, geen gemis, geen pijn en geen tranen meer zijn. Er zal dan alleen maar vreugde, dankbaarheid en een heerlijke plaats zijn om voor altijd te mogen leven, Hem tot eer. Wat een heerlijke toekomst!
Wil je meer weten?
Als gemeenten behoren we tot het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten.
Wil je meer weten over het christelijk geloof en de Bijbel? Bekijk dan de website van het Bijbelcentrum.
Onze historie
Een kerkje in Rijssen
In het aan Lebuïnus toegewezen zendingsgebied loopt er zowel vanaf Deventer als vanaf Zwolle een handelsweg naar Oldenzaal. Bij de Regge komen beide wegen bij elkaar en ontstaat er een belangrijke handelsplaats: Rijssen. Na verloop van tijd vormt Rijssen naast Ootmarsum en Oldenzaal een van de belangrijkste plaatsen in Twente. Als Lebuïnus van de ontwikkelingen in Twente op de hoogte wordt gesteld, voelt hij zich gedrongen de (heidense) bewoners van deze streek met Gods Woord in aanraking te brengen.
Zo laat hij op het Schild in Rijssen een kerkje bouwen. Als dit kerkje later door de Noormannen wordt verwoest, verrijst er al spoedig een nieuw gebouw. Het bijzondere van dit nieuwe gebouw is dat het voor een deel op (nog steeds zichtbare) veldkeien is gebouwd. Waarschijnlijk hebben deze veldkeien ooit deel uitgemaakt van een heidens altaar op deze plaats.
Het ontstaan van onze gemeenten
In het jaar 1836 is onze gemeente ontstaan. Vanwege het kleine aantal leden en door de vrijheidsbeperking kwam men allereerst samen in woonhuizen. Hoewel de bewoners een boete riskeerden, hebben zij hun huis beschikbaar gesteld.
In de jaren 1842 – 1845 kwam men vooral bij elkaar in het Hangerad. Het Köstershoes en de daarnaast gelegen woning waren toen de plaatsen van samenkomst. Daarna ontstond er de voorkeur voor het centrum en kwam men samen in het huis met de prachtige gevel aan de Bouwstraat. In 1862 vond men het tijd om een echt kerkje te bouwen. Dat werd gebouwd op de plaats van de latere Walkerk.
In de tijd van ds. J. Diephuis moest het kerkje worden vergroot en pas in 1924 werd het kerkje totaal herbouwd en kreeg het ongeveer 1200 zitplaatsen. Tevens heeft toen nog enkele jaren, tot 1933, het ‘Noorderkerkje’ aan de Huttenwal dienst gedaan.
Heb je vragen?